Historie počítačových her

V první řadě se Vám musím omluvit. Všem věrným čtenářům Ajeťáká netrpělivě čekajících týdny a týdny na nový článek jejich oblíbeného koutku. Jistě si myslíte, že jsem na Vás zapomněl… To ale není pravda! Každý den jsem se snažil přijít na téma, o kterém bych Vám mohl něco povědět. Ať jsem se však snažil jakkoli, na nic jsem nemohl přijít. Rozhodl jsem se tedy přestat se koukat na témata dnešních dob a udělat článek o historii počítačových hrách. Doufám, že se Vám tento článek, který měl být již tak před dvěma měsíci, bude líbit, a že omluvíte moji delší neaktivitu.

Historii jsem se rozhodl rozdělit do tří částí, a to:

  1. První hry
  2. Začátek organizovaného vývoje her
  3. Konec 20. století

1.

První hry začaly vznikat již na začátku 60. let 20. století. Tyto hry se ale s dnešními AAA tituly (nejmodernějšími hrami) nedají srovnat. Šlo o na dnešní dobu primitivní hříčky bez příběhu, které ale tenkrát byly naprosto přelomové a nepřekonatelné. Většinou na nich pracovali pouze jednotlivci a ne organizovaná studia, jaká známe dneska. Hry nebyly dělány ani na počítače, nýbrž na přístroje podobné radarům. Jedna z prvních her byla hra Tennis for Two, ve které šlo jenom o pinkání míčku přes síť.

Takto vypadá hra Tennis for Two.

2.

První hry, na kterých pracovalo organizované studio, začaly vznikat až na konci 70. let 20. století. Nejznámějším studiem této doby bylo vývojářské studio Atari, které bylo založeno roku 1972. Hry od této společnosti ale také nebyli hrány na počítačích, nýbrž na legendární konzoli Atari 2600. Hry byli na dnešní dobu stále velmi jednoduché, ale začal se již objevovat příběh nebo kvalitnější grafická propracovanost. Nejznámější hry na tuto konzoli jsou Atari Breakout či Space Invaders.

Novodobé podání legendárního Atari Breakout si můžete zkusit i vy sami. Stačí jen napsat „Atari Breakout“ do Goole obrázků.

3.

Na konci 20. století začaly vznikat dnes již legendární herní série jako je Diablo, The Elder Scrolls nebo Fallout. Tyto hry již měly pokročilý příběh a herní mechaniky, otevřený svět a 3D grafiku. Byly již hrány na počítačích, jaké známe dnes. Šlo převážně o RPG (Role Playing Game) tituly, ve kterých jste jakožto nějaký vyvolený měl v rukou osud celého a světa a bylo na vás ho zachránit. Tyto série pokračují až do dnešní doby, ale s velkým grafickým posunem a pokročilejšími herními mechanikami. V této době také začali vznikat dnešní herní studia jako Electronic Arts, Ubisoft nebo DICE.

První díl legendární série The Elder Scrolls: Arena.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *