Je podzim…No pro mě to znamená listí, čaj, kaštany, jablka, jablka a jablka se skořicí…. Tak jsem se rozhodla vám dnes naservírovat můj oblíbený jablečný koláč.
Na těsto:
- 200 g mouky (100 g hladké a 100 g polohrubé)
- špetku soli
- 100 g másla pokojové teploty, nakrájeného na kousky
- 1 žloutek
- 2–3 lžíce studené vody
Na náplň:
- 4–5 jablek, oloupaných a bez jádřince
- 3 lžíce cukru krupice (nejlépe přírodního)
- 50 g másla
- lžička skořice
- 4–6 lžiček borůvkové zavařeniny
Mouku prosejeme na pracovní plochu a utvoříme v ní důlek. Do něj dáme máslo nakrájené na kousky a žloutek. Tyto dvě ingredience v důlku prsty trochu spojíme. Poté přidáme studenou vodu a zpracujeme v těsto. Těsto zabalíme do igelitu a necháme ho odpočívat v lednici asi 30 minut.
Troubu si zatím předehřejeme na 180°C
Jablka omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Z půlky jablka ještě nakrájíme nepravidelné kostičky, které budou na spodku koláče. Vše smícháme s cukrem a skořicí.
Těsto můžete vyválet nebo namačkat do formy. Já mačkala a šlo to dobře. Potom nasypeme na těsto kostičky z jablek a na ně už poskládáme zbytek jablíček nakrájených na plátky. Na koláč dáme kousky másla a dáme ho do trouby.
Pečeme asi 45 minut, pak troubu vypneme a ještě 5 minut v ní koláč necháme.
Když koláč vyndáme z trouby tak na něj dáme borůvkovou zavařeninu a necháme vychladnout.
Dobrou chuť!