Esport od Garyla

Po poměrně krátké době jsem se rozhodl opět rozveselit váš den mým článkem v tomto koutku. Jistě jste již teď nedočkaví na téma, jehož problematiku budeme probírat dneska. Ještě před tím vám ale napřed napíši, proč do Ajeťáka vůbec přispívám.

No, je to poměrně jednoduché. Mám spoustu volného času, a tak nevidím důvod, proč bych neměl pomáhat lidem, kteří se o Ajeťák starají. Myslím, že každý, kdo může obětovat hodinku svého čau, by mohl napsat alespoň občas nějaký článek. Takto bychom mohli obsáhnout mnohem větší množství témat a tudíž by Ajeťáka četlo více lidí z našeho střediska.

Takže to bychom měli takové malé zamyšleníčko na začátek a teď už k samotnému tématu. Dneska si budeme povídat o esportu a hrách, které mají velkou esportovou základnu.

Co to esport je? Jde o druh sportu, ve kterém se místo normálních sportů jako hokej nebo fotbal hrají počítačové hry. Stejně jako v normálních sportech, tak i v esportu dostávají hráči za hraní turnajů peníze. Mnohé překvapuje, jak velké částky za hraní her dostávají. Pro hráče hrajících v nejlepších týmech světa není problém si měsíčně vydělat desetitisíce dolarů. To je více, než si měsíčně vydělá průměrná česká rodina. Peníze hráči dostávají také, když vyhrají nějaký turnaj. Například ve hře DotA 2 se každoročně koná turnaj o miliony dolarů. Jeden takový turnaj a z obyčejného kluka, kterému máma nadávala, že tráví moc času na počítači, se rázem stává multimilionář. Vypadá to, že je velmi lehké takový turnaj vyhrát. To ovšem vůbec není pravda.  Abyste takovou sumu vyhráli, musíte být opravdu nejlepší z nejlepších a hraní věnovat veškerý svůj čas.

wings-gaming-ti6-champions

Čínský celek Wings Gaming vyhrál největší turnaj ve hře DotA 2 The International a odnesl si tak domů částku přesahující 9,000,000 dolarů.

V jakých hrách se tedy nejvíc uplatnil esport? Největší esportovou komunitu mají většinou onlinové týmové hry, ve kterých největší roli hraje skill (dovednosti hráče). Samozřejmě se najdou i výjimky, třeba jako karetní hra Hearthstone, ve které hraje velkou roli náhoda, a to jaká karta vám přijde do ruky. Největší esportovou podporu tak mají hry League of Legends, DotA 2, Counter Strike:Global Offensive a Hearthstone. Na zápasy v těchto hrách se živě dívají tisíce diváku a odměny za dobré umístění jsou opravdu obrovské.

Doufám, že se vám tento článek líbil a že jste si z něho něco odnesli. Už teď se můžete těšit na další, který již zanedlouho přijde!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *