Virtuální realita

Škola je tady a s ní i nový článek ve vašem oblíbeném koutku! A o čem si budeme povídat dneska? Dnešní téma je virtuální realita!

Virtuální realita se velmi rychle blíží a mnoho lidí již zvažuje koupi nějakého VR přístroje. Ale jaký z nich je nejlepší? My si rozebereme dva nejpopulárnější VR brýle a to Oculus Rift a HTC Vive.

Takže první parametr, který mnohdy rozhodne o koupi či nekoupi, je cena. Cena u obou zařízení je poměrně vysoká. U Oculusu je to 19 000,- a u Vive 26 000,-. u Oculusu je ale cena pouze za samotné brýle, nýbrž cena Vive zahrnuje i speciální ovladače, které ještě umocní požitek z VR. Ovladače nejsou však nutné a za chvíli bude mít své i Oculus, tudíž budou stavy srovnány a nikdo si z této kategorie neodnáší bod.

Dalším poměrně důležitým bodem je rozlišení samotných brýlí. To je důležité proto, protože display máte kousíček před obličejem, a tudíž přijde každý pixel na palec vhod. To je také u obou zařízení stejné a to 2160×1200 pixelů neboli HDK 2. Tudíž i po této kategorii je skóre nerozhodné. V technických parametrech jsou zařízení téměř shodná. Co se ale celkového pocitu při hraní týče, tak v této kategorii Vive jasně válcuje Oculus. Zdá se, že Oculus sázel na to, že na poli VR bude jako první a to se také podepsalo právě na audiovizuálním zážitku. Hráči, kteří Oculus zkoušeli, si stěžují na závratě i u her, ve kterých by nastat neměla. Na rozdíl od toho Vive si chvíli počkal a tento problém bravurně vyřešil (sám jsem to teda nezkoušel, ale Wizy jo a potvrdil to). V tomto srovnání tedy vítězí HTC Vive a pro všechny, kteří zvažují koupi VR zařízení, tudíž doporučuji vybrat právě Vive.

14256301_1157475004323951_107129258_n

Takže brýle máme, ale tím naše nákupy zdaleka nekončí. Virtuální realita totiž je velmi náročná na hardware, a tudíž musíme upgradnout i našeho herního mazlíčka. Takže, jaká je asi ideální sestava na VR realitu? Pokusil jsem se sestavit sestavu, která by měla VR bez problému rozjet. Nebude to sice nejlevnější, ale při pořizování VR s tím prostě musíte počítat. Já osobně preferuji AMD procesory, kvůli jejich poměru cena/výkon a otevřeného násobiče u téměř každého modelu. Jejich problém ale je, že zatím nejsou základní desky, které by podporovali AMD sockety a DDR 4 paměti zaráz, tudíž budeme muset sáhnout po procesoru Intel. Pro naši sestavu jsem zvolil procesor Intel Core i7-6850K, který stojí sice 18 000,-, ale má velmi dobrý výkon a myslím si, že bude dobrý na hraní nejnovějších her i za několik let. Dalším komponentem je grafická karta. Stejně jak u procesorů tak i tady mám radši karty AMD než nVidia. Proto jsem zvolil rovnou dvojici grafických karet ASUS STRIX R9 390 8GB Gaming (jedna za 9 a půl tisíce). Základní deska je další v pořadí. Základní deska je opravdu základ počítače, protože ta všechno propojuje dohromady, a proto by se na ní nemělo šetřit. Vybral jsem MSI X99A GAMING PRO CARBON v hodnotě 9 500,-. RAM paměti jsou pro VR důležité taky, a proto jsem zvolil Kingstone 64GB KIT DDR 4 2400MHz CL 15 HyperXFury Black Seriesv ceně 8 300,-. Tohle všechno potřebuje elektřinu, a na to slouží zdroj. Jelikož máme velmi náročnou sestavu tak zdroj bude muset být hodně výkonný. Zvolil jsem EVGA SuperNOVA 1600 G2 1600 W, který by to snad měl zvládnout. Cena 8 500,-. Všechny programy se potřebují někam uložit. Na to je v PC disk. Jelikož tato sestava by měla být opravdu nadčasová, tak SSD disk je povinnost. Rozhodl jsem se pro sestavu s dvěma disky. Jeden normální a druhý právě SSD. Jako HDD by měl bohatě posloužit WD Red 3TB 64M cache a jako SSD Samsung 850 EVO 1TB. Dohrormady stojí 13 200,-. Procesor i grafické karty budou potřeba chladit. Na procesor jsem se rozhodl použít vodníka Cooler Master Nepton 240M a na grafiky ARCTIC AcceleroXtreme IV (ten samozřejmě 2x na obě grafiky). Dohromady stojí 6 200,-. Tohle všechno narveme do libovolného Big Toweru a náš počítač je připraven rozjet snad jakoukoliv hru, jaká kdy byla stvořena. Celková cena sestavy se vyšplhala na neskutečných 82 700 kč bez skříně, monitru a dalšího hardwaru. Uvědomuji si, že tato sestava je neskutečně overpowered a že by stačila mnohem levnější. Tato sestava vám však vydrží roky, než přestane stačit na nejnovější hry.

Doufám, že se vám tento článek líbil a že se budete těšit na další příspěvek do tohoto koutku J.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *